
Els videojocs estan de moda a Catalunya. Ho estan en el que a consum es refereix -més vendes que mai-, en producció (augment considerable del nombre de estudis i d’empleats en el sector) i, també en oferta d’estudis i nombre de estudiants que volen dedicar-se professionalment al desenvolupament de oci digital. Aquestes tendències es pot comprovar a la Barcelona Games World, la fira dedicada al sector que se celebra fins diumenge al recinte Gran Via. En ella s’ajunten tant multinacionals com el sector local d’una indústria que supera ja en consum a la de la cinema.
Barcelona és un aeroport de connexió de ‘start-ups’ tecnològiques, i també de desenvolupament de videojocs. En els últims anys, els professionals locals no només han aconseguit crear i assentar propostes en tots els camps del videojoc (consola, mòbil, realitat virtual …), sinó també que altres grans empreses estrangeres decidissin instal·lar-se a la ciutat per aprofitar la puixança del sector.
Exemples de l’èxit local són Digital Legends, Social Point o U-Play Online, referents en els seus segments. La multinacional francesa Ubisoft celebra just aquest any el seu 20è aniversari a Catalunya, i el van seguir més recentment grans firmes com King, Zeptolab, Scopely, Riot Games o Tilting Point. Alhora, se segueixen creant nous estudis, com The Breach Studios (de Mediapro), que ha iniciat recentment operacions. Al voltant d’aquestes, hi ha desenes de petits estudis que busquen el seu buit, i que aprofiten fires com el Gamelab o la pròpia Barcelona Games World per promocionar els seus títols.
les dades
Els números parlen per si sols. Segons dades de la Generalitat i la DEV (Associació Espanyola d’Empreses Productores i Desenvolupadores de videojocs), Catalunya hi ha actualment 130 empreses de videojocs, el que suposa gairebé duplicar les 74 que hi havia al 2012. Al mateix temps, aquestes firmes produeixen títols de més qualitat i popularitat, ja que les produccions ‘made in Catalunya’ han passat dels 74 milions d’euros de facturació el 2012 als 367 milions l’any passat.
Això s’ha traduït també en un important augment de l’ocupació en el sector: si el 2014 eren 1.180 les persones que treballen en aquestes empreses, l’any passat va tancar amb 2.982 empleats, el 152% més. Més important encara és que hi ha planter: el nombre d’estudiants a les universitats catalanes d’estudis per crear videojocs no para de créixer, i si en el curs 2013/2014 eren 324, ara són 1.392. UPC, La Salle-URL, UIC, ENTI-UB o la UPF són algunes de les universitats que ofereixen ia estudis relacionats.
“Barcelona és una plataforma de talent”, destaca el director de la Barcelona Games World, Josep Antoni Llopart. “A la fira vam presentar al videojoc des d’una perspectiva global, des dels estudis que es poden cursar per dedicar-se professionalment a les start-ups i els estudis locals, que comparteixen espai amb les grans multinacionals del sector com Bandai, Xbox, Playstation o Nintendo”, remarca.